Website structuur: hoe bouw je een overzichtelijke site?

De website structuur is een van de eerste zaken waar je rekening mee moet houden alvorens je een website ontwikkelt. De structuur van je website moet enerzijds gebruiksvriendelijk zijn, zodat de bezoeker eenvoudig kan navigeren naar de gewenste informatie. Anderzijds kan een duidelijke opbouw een positieve invloed hebben op je positie in Google. Om die reden is de interne linkstructuur een belangrijk onderdeel van het SEO stappenplan. In dit artikel geef ik je tips om een duidelijke navigatiestructuur op je website te maken en hoe interne links hier een meerwaarde bieden.

Wat is een goede website structuur?

Met een duidelijke website structuur zouden bezoekers in de mogelijkheid moeten zijn om makkelijk informatie terug te vinden, ongeacht de functie van je website. De algemene regel zegt dat elke pagina bereikbaar moet zijn door maximaal 3 keer te klikken. Met andere woorden, als een bezoeker zich op je homepagina bevindt, moet hij met maximaal 3 klikken uitkomen bij het gewenste artikel.

Daar komt bij dat Google websites met een duidelijke indeling beloont door een hogere positie op de resultatenpagina. Zoekmachines willen gebruikers namelijk zo snel mogelijk voorzien van de begeerde informatie.

Om Google en bezoekers duidelijk te maken waar ze zich op je website bevinden, maak je gebruik van een broodkruimelspoor. Maak jij je website met WordPress, dan kan je makkelijk een plugin installeren die dit voor jou kan doen.

Als je geen broodkruimelspoor hebt, verraadt de permalink in de zoekbalk van je browser waar jij je bevindt op een website.

Homepage >> Blog >> Categorie >> Berichtnaam

Wat is de interne linkstructuur?

De interne linkstructuur omvat alle linkjes die jij gebruikt om van één pagina te verwijzen naar een andere pagina op hetzelfde domein. Interne links helpen zoekmachines om je website structuur te begrijpen en te indexeren. Met een optimale linkstructuur kan jij autoriteit doorgeven aan belangrijke pagina’s.

Interne links worden aangeduid door middel van een ankertekst. Die ankertekst moet de inhoud beschrijven van de pagina waar jij je websitebezoekers heen wil sturen.

Een van de meest gemaakte fouten is het gebruik van een verkeerde ankertekst. Regelmatig worden woordgroepen zoals ‘lees meer’ gebruikt. Dit wil je ten allen tijden vermijden, omdat die tekst geen meerwaarde biedt voor je artikel. Kies daarom een beschrijvende tekst die de inhoud van je pagina duidelijk maakt.

Tip voor het opzetten van je website structuur

Voor je aan het design van je website begint, raad ik je aan om je website structuur uit te tekenen op papier. Neem een A4-blad en noteer de belangrijkste pagina’s. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Homepagina
  • Over pagina
  • Dienstenpagina of Productenpagina
  • Blog pagina
  • Contact pagina
menustructuur voorbeeld

Vervolgens maak je een opsomming van de diensten of producten die je wil aanbieden op de markt en implementeer ze in je website structuur.

Als je van plan bent om een blog te schrijven, bepaal dan verschillende categorieën waaraan je de geschreven artikels wil toewijzen. Zo breng je structuur aan op je website.

Is een one page website een goede keuze voor SEO?

Een one page website is een site die al zijn bedrijfsinformatie samen giet in één webpagina. Meestal wordt bovenaan de pagina gebruik gemaakt van een inhoudstabel, waarmee je snel kan navigeren naar de gewenste locatie.

Wil je hoog scoren in Google, dan raad ik je een traditionele website structuur aan. Zo kan je elke pagina optimaliseren voor één bepaald onderwerp en ben je zeker dat de essentie van je pagina niet verloren gaat.

Hoe breng je structuur in je webshop?

Maak gebruik van categorieën. Neem een voorbeeld aan de bekendere website als bol.com, die een zeer overzichtelijke website structuur hanteren.

Inhoudstabel