Technische SEO voor dummies

technische aspecten van SEO

Wie een eigen website heeft, wil uiteraard dat deze meteen gevonden wordt en dus hoog scoort in zoekmachines als Google, Yahoo! en Bing. Om dat te garanderen, is de technische SEO een belangrijke factor. Wat dat precies is, het belang ervan en hoe je dit kan optimaliseren, ontdek je hier. Welkom bij Technische SEO voor dummies.

De technische SEO is slechts een van de aspecten die je kan gebruiken voor zoekmachine-optimalisatie. De andere twee zijn de inhoudelijke optimalisatie van jouw website, On page SEO genaamd, en Linkbuilding waarbij er voldoende kwalitatieve externe links moeten zijn. Ook deze zijn belangrijk, maar de technische SEO zorgt voor een goede basis voor de volledige zoekmachine-optimalisatie. Het gaat dan om zaken als een goede sitemap, veiligheid en snelheid op je website en mobielvriendelijkheid. Je gaat dus de technische aspecten van je site verbeteren om een hogere ranking te krijgen in de zoekmachines.

Het belang van een technische SEO

Net zoals correct taalgebruik zonder spel- of grammaticafouten een must is voor een artikel, is een goede technische SEO een must voor jouw website. Het is immers dé manier om hoog te scoren in de zoekmachines en zo veel bezoekers te lokken. Die zoekmachines beoordelen een website namelijk onder andere op leesbaarheid en snelheid, omdat ook zij hun gebruikers de beste resultaten voor hun zoekopdracht willen bieden.

Wanneer een zoekmachine de best mogelijke resultaten zoekt voor de gebruiker gebeurt dat volgens verschillende beoordelingen. Er wordt onder andere gekeken naar de ervaring voor de gebruiker, denk hierbij aan de laadsnelheid, maar ook naar technische aspecten zoals de structuur van een website waarmee de zoekmachine de inhoud kan achterhalen. Wanneer de technische aspecten geoptimaliseerd zijn, zal de website dus beter scoren. Helaas werkt dit ook omgekeerd. Wanneer uw technische SEO niet goed zit, kan dat uw ranking negatief beïnvloeden. Hierdoor is er dus geen twijfel mogelijk dat de technische SEO erg belangrijk is.

Technische SEO controleren

Om je website technisch te optimaliseren, begin je best met enkele belangrijke onderdelen te controleren. Als eerste is er de laadsnelheid. Wanneer een website niet snel genoeg laadt, haken veel mensen af. Ook Google detecteert dit en zal websites die trager laden verder in de zoekresultaten weergeven. Open je website dus zelf eens om dit te checken of gebruik Think with Google.

Als tweede mogen er geen ‘dode’ links zijn. Niets is zo frustrerend voor een bezoeker als terechtkomen op een niet bestaande pagina, de alom bekende 404-foutpagina. Niet alleen bezoekers, maar ook zoekmachines vinden zulke pagina’s verschrikkelijk, waardoor uw website opnieuw verder naar onder zal zakken in de zoekresultaten. Omdat u voortdurend dingen aanpast, weghaalt en toevoegt aan uw site worden dode links snel over het hoofd gezien. Ze zijn echter niet onvermijdelijk. Gebruik bijvoorbeeld brokenlinkcheck.com om dode links te detecteren.

Niet alleen dode links vermijd je best, ook dubbele inhoud (duplicate content) kan je beter niet hebben op je website. Wanneer dat wel het geval is, kunnen zoekmachines in de war raken. Dit probleem komt vaak voor zonder dat je het zelf door hebt. Verschillende URL’s kunnen namelijk dezelfde inhoud weergeven, waardoor de zoekmachine hier geen onderscheid in kan maken. Je kan dit oplossen door aan te geven wat de originele pagina is. Dit kan met het canonieke linkelement, dat je via de plugin Yoast kan aanmaken. Om duplicate content te detecteren kan je gebruik maken van siteliner.com en copyscape.com.

Ook de veiligheid is een belangrijke check. Wanneer de technische SEO goed zit en de website dus technisch geoptimaliseerd is, is deze ook goed beveiligd. Dat wil zeggen dat de privacy van de gebruiker gegarandeerd is. Een van de belangrijkste zaken om je website te beveiligen is het gebruiken van HTTPS. Dat zorgt er namelijk voor dat gegevens niet onderschept kunnen worden. Het is eenvoudig te checken of dit voor je website in orde is. Kijk gewoon even links in de zoekbalk. Daar ziet u normaal een vergrendelingsteken staan. Wanneer dat niet het geval is, staat er ‘niet beveiligd’.

Als laatste moet je site ook zeker mobielvriendelijk zijn tegenwoordig. Veel zoekmachines, waaronder Google, stappen namelijk over naar ‘mobile first indexatie’. Dat wil zeggen dat Google eerst naar de mobiele versie van je website kijkt en op basis daarvan de positie in de zoekresultaten bepaalt. Doe hier de test: https://search.google.com/test/mobile-friendly

Zelf technische aspecten verbeteren

Er zijn veel goede plugins die je helpen met technische SEO. Ze doen het grootste deel van het werk voor je en geven suggesties, waardoor je betere rankings en verkeer krijgt. Je kan Yoast SEO gebruiken, of All In One SEO. .

Zo ben je al een heel eind op weg. Denk er wel aan dat zulke plug ins enkel werken wanneer je gebruik maakt van WordPress. Wie dit niet gebruikt of een grondige optimalisatie wil, kan best een SEO specialist inschakelen om deze beperkingen te detecteren. Subesta doet dit voor jou!

Gezien dit een erg technisch en uitgebreid aspect is van website-opbouw zijn er uiteraard nog meer dingen die bij de technische SEO komen kijken en die geoptimaliseerd kunnen worden. Hopelijk is de technische SEO hier wel al wat vertaald naar menselijke termen en kan je er verder mee aan de slag.

Inhoudstabel