Het voordeel van alt tekst voor SEO

alt tekst in html code

Een alt-tekst of alt tag is een beschrijvende regel die je toevoegt aan afbeeldingen om zoekmachines de afbeelding te helpen begrijpen.

In de broncode van je website ziet het alt-attribuut eruit als volgt:

<img src=”URL van het mediabestand” alt=”voeg omschrijving van de afbeelding in“

Waarom moet je alt tekst gebruiken?

Toegankelijkheid verbeteren

Door een alternatieve tekst toe te voegen help je de crawlers van Google om een afbeelding te begrijpen. Zoekmachines bekijken een website namelijk niet zoals jij en ik, maar in codetaal.

Ook slechtziende mensen help je met het toevoegen van een alt tekst. Mits ze over speciale apparatuur beschikken zijn zij in staat om je afbeeldingen te interpreteren en het verband te leggen met de context van je artikel.

Organische vindbaarheid verhogen (SEO)

Ten eerste hecht Google waarde aan de toegankelijkheid van je website. Hoe beter crawlers je website begrijpen, hoe beter voor je positie in de zoekresultaten.

Daarnaast kan alt tekst toevoegen aan afbeeldingen je organische vindbaarheid in zoekmachines enorm vergroten, en zo mogelijks extra bezoekers naar je website sturen.

Neem maar een kijkje naar deze screenshot van een SERP (= resultatenpagina) waar verschillende afbeeldingen worden getoond. Deze afbeeldingen worden gegenereerd op basis van de alt tag.

afbeeldingen gegenereerd op basis van alternatieve tekst

Het is daarom ook altijd aangeraden om je alt tekst zo specifiek mogelijk te maken om de grote concurrentie uit de weg te gaan.

Een slecht voorbeeld van een alt tekst:

alt “vlinder”

Een goed voorbeeld van een alt tekst:

alt “citroenvlinder die op een zonnebloem zit”.

Hoe voeg je alt tekst toe in WordPress?

Een alternatieve tekst toevoegen aan afbeeldingen in WordPress is simpel en vergt geen technische kennis!

  1. Ga naar het tabblad ‘Media’ en klik op ‘Bibliotheek’. Daar vind je alle afbeeldingen die op je website zijn gepubliceerd.
  2. Kies de afbeelding naar keuze.
  3. Omschrijf de afbeelding in het tekstvak naast alternatieve tekst.
alt tekst toevoegen aan afbeelding in wordpress
Alt tekst toevoegen in WordPress

Tips voor het schrijven van alternatieve tekst

Doe onderzoek naar zoekwoorden die je doelgroep veel gebruikt en voeg ze toe in de alt tekst. Zo heb je meer kans dat jouw afbeeldingen gevonden worden in de zoekresultaten.

Afgaande op het zoekwoorden onderzoek zal je gebruik willen maken van de trefwoorden met het hoogste zoekvolume, maar die zijn niet altijd het beste! Algemene zoekwoorden kennen doorgaans het meeste concurrentie. Je doet er dus goed aan om je afbeeldingen specifiek te omschrijven en enkele longtail keywords in je alternatieve teksten te verwerken. Zo kan je het gros van de concurrentie vermijden!

Succes! Heb je nog vragen of kan ik je ergens mee helpen, neem dan gerust contact met me op! Ik help je graag verder.

Inhoudstabel

Hulp nodig met de SEO van jouw website? Bekijk onze services: