Mijn bronnen om SEO te leren

SEO leren

Geschatte leestijd: 8 minuten

In dit artikel lijst ik alle bronnen op die ik gebruikt heb om zoekmachine optimalisatie (SEO) te leren. Hopelijk kan ik jou helpen met deze lijst om je de zoektocht naar bronnen te besparen.

Hoe ik besloot om SEO te leren

Zoekmachine optimalisatie leren was voor mij eerlijk gezegd een toevalligheid. 

Enkele jaren geleden besloot ik om mijzelf een high-income skill aan te leren. Het doel was om uiteindelijk mijn eigen bedrijf op te starten en mijn voltijdse baan vaarwel te zeggen. Maar wat die high-income skill moest zijn, was voor mij één groot vraagteken!

Van één ding was ik zeker! De nieuwe vaardigheid moest op een volledig zelfstandige basis te leren zijn en terug naar school gaan was voor mij volledig uit de boze!

Dus, om te beginnen, ging ik naar Google en typte in: ‘Voorbeelden van high-income skills’.

Het eerste dat mijn aandacht greep was ‘online marketing’. Volledig onbezonnen meldde ik me aan voor de cursus ‘Basisprincipes van online marketing’ via learndigital.withgoogle.com en beeldde me het fortuin dat ik ging vergaren al in!

MAAR, WAT KON IK NIET VERDER VAN DE REALITEIT VERWIJDERD ZIJN!

Deze cursus opende een volledig nieuwe blik op online marketing en alle mogelijkheden die er waren. Online marketing was niet één vak, maar letterlijk tientallen!

Dat was het moment waarop ik besloot om me te gaan verdiepen in zoekmachine optimalisatie.

Leg een goede basis met de cursus Google Analytics

Voor je start met het leren van SEO en de toepassingen ervan in de praktijk, wil je alle vooruitgang kunnen vastleggen. Een goede tool hiervoor is Google Analytics!

Ik startte met de cursus ‘Google Analytics voor beginners’ via Skillshop, waarin je een basiskennis vergaard over GA.

Voor de gewilligen kan je achteraf ook de cursus ‘Google Analytics voor gevorderden’ volgen.

Deze cursussen zijn volledig gratis én je krijgt een certificaat nadat je geslaagd bent voor het examen.  Een echte aanrader dus!

Houdt er wel rekening mee dat de certificaten na één jaar terug vervallen.

Mijn bronnen om SEO te leren

In dit gedeelte van het artikel bespreek ik alle bronnen die ik gebruikt heb om zoekmachine optimalisatie te leren. Ik kan je echter niet garanderen dat deze bronnen allemaal chronologisch geordend zijn, maar ik ben er zeker van dat je ze op eender welke volgorde kan benaderen.

Ik kan verschillende kanalen onderscheiden waar je SEO kan leren:

 1. SEO boeken
 2. Youtube
 3. SEO nieuws sites
 4. Websites
 5. Proefondervindelijk

De meeste van deze bronnen zijn gratis, behalve de boeken. Die moet je natuurlijk aankopen. Maar wat is 20 euro in ruil voor een arsenaal aan kennis! 😉

SEO boeken

Krachtige SEO van Frederik Vermeire

Krachtige SEO boek van Frederik Vermeire

We bijten de kop af met dit prachtige en informatieve boek van Frederik Vermeire. Krachtige SEO zit boordevol met informatie over zoekmachine optimalisatie.

Dit boek bespreekt niet alleen de basiskennis van SEO, maar gaat veel verder dan dat.

Enkele belangrijke titels die in het boek worden besproken zijn:

 • De drie pijlers van SEO
 • Hoe je SEO meetbaar kan maken
 • Lokale SEO
 • Ethisch omgaan met zoekmachine optimalisatie
 • Hoe je een SEO migratie uitvoert

Over de auteur:

Frederik Vermeire is de zaakvoerder van WiSEO waarmee hij en zijn team bedrijven helpen met zoekmachine optimalisatie. Daarnaast bieden zij in-company opleidingen aan en hebben ze een eigen SEO Academy.

Doelgerichte SEO: een praktisch stappenplan om te scoren in Google van Tonny Loorbach

Doelgerichte SEO boek van Tonny Loorbach

Dit stimulerende boek is, zoals de titel verklapt, een uitgebreid stappenplan om je eigen website op te zetten én te optimaliseren voor zoekmachines. Als je het mij vraagt, een geweldig boek als vervolg op het boek Krachtige SEO. Eerst de theorie en dan de praktijk!

Enkele belangrijk onderdelen die in dit boek worden behandeld zijn:

 • De fundamenten voor de opstart van je website
 • Een keyword checklist
 • Een goede benadering voor content creatie
 • De SEO-structuur
 • Backlinks
 • Contentstrategie

En nog veel meer!

Over de auteur:

Tonny Loorbach is eigenaar van verschillende bedrijven op het gebied van SEO en is ook gespecialiseerd in conversie, neuromarketing en online gedragspsychologie. Eén van zijn meest bekende bedrijven hier in België is denk ik wel IMU BV (Internet Marketing Unie) met zijn partner Martijn van Tongeren.

The Art of SEO van Eric Enge, Stephan Spencer en Jessie C. Stricchiola

The Art of SEO boek

Dit boek uit 2015 bevat 952 bladzijden pure, gedetailleerde en gespecialiseerde kennis over zoekmachine optimalisatie. Bij mijn weten is dit boek het meest volledige kennisboek over SEO op de markt.

Omdat het boek dateert uit 2015 en SEO steeds verder ontwikkelt kunnen er sommige updates in ontbreken, maar dan ontneemt de waarde van het boek zeker niet!

Als je vastberaden bent om een SEO carrière op te bouwen, dan is dit boek onmisbaar in je collectie.

‘The Art of SEO’ is geschreven door drie experten in het SEO vak waarin ze een uitgebreid stappenplan aanreiken om je te helpen een SEO strategie te plannen en uit te werken.

Youtube kanalen

Neil Patel

Neil wordt door Forbes beschreven als een top 10 marketeer ter wereld en is door voormalig president Barack Obama erkend als top 100 ondernemer onder de leeftijd van 30 jaar. Hij heeft enorm veel volgelingen, maar anderzijds krijgt hij ook een heleboel kritiek van SEO’s.

Ondanks de kritiek kan ik niet ontkennen dat hij een geweldige all-round marketeer is en zeker van aanpakken weet. Hij duikt letterlijk overal op!

Voor basisprincipes over SEO en blogging is dit kanaal zeker en vast een aanrader!

Zorg er wel voor dat je jezelf niet verliest in de duizenden video’s die hij heeft! Wil je SEO leren, beperk je dan ook effectief tot dit onderwerp en blijf jezelf bewust van je tijdsbesteding.

Brian Dean

De man achter Backlinko en de bekende contentstrategie ‘de skyscraper-techniek’. Brian is van mening dat je niet elke week verschillende blogs moet schrijven om mensen op je website te krijgen. (En even onder ons, ik hoor het hem graag zeggen!)

Wel is Brian van mening dat content heel diepgaand moet zijn. Of met andere woorden, langer en beter dan die van je concurrenten!

Door zulke artikelen te publiceren verzamelt hij een groot aantal backlinks die, zoals je wel weet, een grote rol spelen in zoekmachineoptimalisatie.

Ahrefs

Een ander youtube kanaal om snel SEO te leren is natuurlijk Ahrefs. Volgens velen ook dé beste SEO tool die je op de markt kan vinden.

Het Ahrefs youtube kanaal staat vol met tutorials en case studies rond allerhande onderwerpen: Linkbuilding, blogging, SEO voor beginners, Technische SEO, WordPress SEO, Keywords Research en noem maar op. Zeker de moeite waard om te bekijken!

Craig Campbell

Craig’s youtube kanaal bevat enorm veel Q&A video’s, livestreams en tips over zoekmachine optimalisatie. Ikzelf ben dit kanaal enkele maanden geleden beginnen volgen en heb er allesbehalve spijt van! Ook Chris Palmer komt regelmatig in zijn video’s voor.

Chris Palmer

Het volgende Youtube-kanaal dat ik aanhaal is dan ook Chris Palmer SEO. Op zijn kanaal vind je 100’en video’s over zoekmachine optimalisatie en internetmarketing, waar je terecht kan als beginner of gevorderde SEO marketeer.

SEO nieuws sites

Zoals je misschien weet staat de SEO wereld niet stil. Google update constant zijn zoekalgoritmes om gebruikers de beste user experience te bieden. Daarom is het belangrijk om up-to-date te blijven van de het laatste SEO nieuws.

Dat is het mooie aan SEO naar mijn mening. Je kan niet eenmalig een SEO cursus volgen en vervolgens het leren achterwege laten. SEO is constant leren en nieuwe dingen ontdekken.

Voor het laatste SEO nieuws surf ik altijd naar de volgende websites:

Websites

Als laatste bronnen wil ik nog twee websites toevoegen waar je enorm veel informatie kan vinden over SEO.

Neil Patel zei ooit in een video iets als dit: ‘Mensen betalen voor een georganiseerde bron van informatie’.

En als je het mij vraagt, klopt dat ook!

Het mooie aan deze websites is dat ze hun informatie georganiseerd aanbieden, maar nog beter… gratis! Je kan letterlijk beginnen bij het eerste onderdeel en stelselmatig SEO leren.

Learningseo.io

Learningseo.io biedt een verzameling aan van gratis gidsen, bronnen en tools om zoekmachine optimalisatie te leren.

Het stappenplan dat je bovenaan de homepage terugvindt kan je gebruiken als leidraad om je te verdiepen in de verschillende onderdelen van SEO.

Dit stappenplan is opgedeeld in 10 delen:

 • leer de basis van SEO
 • leer een SEO proces uitvoeren
 • leer SEO implementeren in een CMS
 • Breidt je SEO kennis uit
 • Specialiseer binnenin SEO
 • Automatiseer SEO taken
 • Leer SEO voor andere zoekmachines
 • Blijf up-to-date van SEO nieuws
 • Gratis SEO tools
 • Vul je SEO kennis aan.

Learningseo werd gemaakt door Aleyda Solis, een bekroonde SEO-consultant, -auteur en -spreker.

developers.google.com

Lees de volledige documentatie van Google Search om je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Afhankelijk van je huidige kennis kan je kiezen voor een beginnerscursus of een geavanceerd leerpad.

Zeker ook één van de meest betrouwbare bronnen van informatie!

Proefondervindelijk SEO leren

Inmiddels heb je enorm veel over SEO geleerd, maar eigenlijk kan je nog niets. Het is dus de bedoeling dat je de kennis uit de andere vier bronnen gaat toepassen in de praktijk.

Daarom raad ik je aan om zelf een blog te starten.

Via deze blog ontwikkel je je eigen SEO vaardigheden én kan je mits succes geld gaan verdienen via affiliate links.

Valkuilen bij het leren van SEO

Maak niet dezelfde fout als ik door te starten met een blog over SEO. Als beginnende SEO marketeer wil je echt niet opboksen tegen de specialisten in de markt! Ik gebruik intussen de blog op mijn website om mijn leerproces en voortgang te documenteren.

Bespaar je ook de moeite om het zoekalgoritme van Google te achterhalen, want die is uiterst geheim zodat SEO’s hier geen misbruik van kunnen maken.

Dan wil ik je bij deze nog veel succes wensen met het leren van zoekmachine optimalisatie! Heb je zelf nog een interessante bron gevonden om SEO te leren? Laat het me dan zeker weten! Dan voeg hem toe aan dit artikel.

Inhoudstabel

Hulp nodig met de SEO van jouw website? Bekijk onze services: